Wat is Aikido

Aikido is een Japanse zelfverdedigingskunst zonder agressie of geweld, maar met effectieve en soms spectaculaire technieken. Je leert op een relaxte manier omgaan met energie (ki), wat zorgt voor persoonlijke ontwikkeling. Behalve met de blote hand wordt ook getraind met houten zwaard en stok.
Aikido is in de vorige eeuw ontwikkeld van een uiterst verfijnde krijgskunst tot een manier van zelfverdediging en spirituele training. Aikido brengt ons door middel van zijn filosofie in harmonie met onze omgeving, met anderen en met onszelf, en ontwikkelt coördinatie van geest en lichaam. Aikido is ontwikkeld met als doel wereldwijd universele waarden en principes van vrede te bevorderen en ontwikkelt bovendien flexibiliteit, concentratie, coördinatie, verbetering van gezondheid, zelfvertrouwen en zelfwaardering bij beoefenaars.

Aikido is voor iedereen toegankelijk. Er is geen ‘verkeerde les’ om te beginnen, het is iedere les mogelijk om in te stappen. Bij Aikido trainen cursisten van alle niveaus met elkaar, om op deze manier zoveel mogelijk van elkaar te leren. Gevorderde Aikidoka’s leren evenveel van het uitleggen van Aikido-principes of technieken als beginners die pas begonnen zijn.

Aikido is echter zeker niet eenvoudig. Het is geen pad waar je steeds nieuwe technieken leert of waar je fysiek sterker van wordt waardoor mensen bang van je worden. Wanneer je Aikido beoefent, zul je merken dat het ook niet de kunst is om de ander zo hard mogelijk op de grond te gooien, maar de kunst is om het hoofd koel te houden en die kalmte te bewerkstelligen en vanuit daar de harmonie te onderhouden. Er zijn ook geen wedstrijden, waardoor de verbetering moet komen uit de samenwerking die je op de mat hebt met je partner.

De mat is de wereld in het klein, de plaats waar je in een veilige omgeving ervaringen kunt opdoen. Aikido stopt niet wanneer je de mat verlaat. De levenshouding die je met Aikido kunt bereiken zorgt voor een harmonie met je omgeving waarbij je leert conflicten op een vreedzame manier op te lossen.

lees meer over de invloedrijke senseis   –  exameneisen  –  eitquette

Aikido voor Volwassenen

Ki-Aikido is ontwikkeld met als doel wereldwijd universele waarden en principes van vrede te bevorderen. Alle Aikido-stijlen zijn welkom om met ons te trainen. Aikido betekent dan ook Aikido zonder grenzen.

Aikido is in de vorige eeuw ontwikkeld van een uiterst verfijnde krijgskunst tot een manier van zelfverdediging en spirituele training. Aikido brengt ons d.m.v. zijn filosofie in harmonie met onze omgeving, met anderen en met onszelf, en ontwikkelt coördinatie van geest en lichaam.

In tegenstelling tot andere vechtsporten is bij Aikido geen specifieke kracht of snelheid nodig. Het wordt met succes beoefend door mannen en vrouwen van alle leeftijden en met verschillende vaardigheden. Aikido ontwikkelt flexibiliteit, concentratie, coördinatie, verbetering van gezondheid, zelfvertrouwen en zelfwaardering. De basis in Aikido is het idee om in harmonie te zijn met je tegenstander in plaats van in conflict met hem te zijn. De beweging en de energie van de aanval worden gebruikt zonder botsing of gebruik van kracht. De (fysieke) training van dit fundamentele Aikido-principe leidt tot een beter begrip van mens en natuur en leidt tot wezenlijke vaardigheden voor het oplossen van conflicten. De bewegingen in Aikido zijn vloeiend en rond. Ze zijn gebaseerd op natuurlijke principes. Als Aikido goed wordt uitgevoerd is er rust in beweging en beheersing in de bewegingen van beide partners. Aikido, een manier om in harmonie te komen… met de natuur… met anderen… met jezelf…

De nadruk bij het Aikido ligt op het creëren van eenheid en harmonie (Ai) met behulp van Ki. De innerlijke ontwikkeling (Do) die de Aikidoka doormaakt gaat na de lessen verder, buiten de mat. De mat is de wereld in het klein. Klein maar intens want op de mat zijn de afstanden kort, de emoties direct, de stress zichtbaar en is onmiddellijk handelen noodzakelijk. Deze benadering nodigt de beoefenaar uit zijn mogelijkheden en beperkingen te onderzoeken en uiteindelijk zijn zelfkennis te vergroten.

Acceptatie van het zelf en de omgeving leidt tot een toestand waarin angst en geweld verdwijnen. De Aikidoka ervaart een toename van zelfvertrouwen en vitaliteit. Stress, onzekerheid en agressief gedrag maken plaats voor acceptatie en constructief handelen.

Aikido voor Tieners

Aikido wordt aan deze groep op dezelfde manier gegeven als aan de volwassenen. Dus alles wat hierboven beschreven is bij de volwassenen is ook hier van toepassing. We houden daarbij rekening bij wat er in een tienerbrein allemaal kan afspelen en vertalen dat naar de aikido op de mat. We hebben al jaren een leuke groep jongeren die aikido bij ons beoefent. De groep is hecht en zeer sociaal. 

Aikido voor Kids

Aikido is een Japanse vechtkunst (martial art). Het doel van Aikido is het creëren van eenheid tussen geest en lichaam. In tegenstelling tot vele andere vechtsporten is er voor Aikido geen bijzondere kracht of snelheid nodig. Aikido ontwikkelt lenigheid, coördinatie, concentratie, verbetert de gezondheid en fitheid, communicatieve vaardigheden en zelfvertrouwen.

“Kinderen zijn in staat om de basisprincipes van Aikido te leren door oefeningen, spelletjes en technieken.”

De technieken en de ki-testen die we doen leert de kinderen de juiste kalmte. Aikido helpt kinderen op school. Door de training ontwikkelen kinderen kalmte en een heldere geest. Het resultaat is dat ze gemakkelijker kennis opnemen en helderder denken. Aikido leert kinderen praktische zelfverdediging. Voor Aikido hoef je geen sportief talent te zijn. Feitelijk kan sportieve prestatiedrang soms in de weg zitten. Aikido werkt ook voor kleine mensen, omdat het niet afgaat op lengte of snelheid of gewicht.

Aikido leert kinderen “hoe ze sterk kunnen zijn” en hoe ze kunnen leren dat kalm en ontspannen blijven veel sterker kan zijn dan bijvoorbeeld boosheid, geweld en agressie. Ze leren over verantwoordelijkheid, de juiste dingen doen, zelfs zonder beloning, en over elkaar met respect en vriendschappelijk behandelen. Ze leren ook over dingen zoals bedreigingen of hoe om te gaan met verbaal geweld.

Aikido is een training voor geest en lichaam. Aikido leert kinderen om gemakkelijker om te gaan met het leven. Aikido werkt het beste als jij je ontspannen en licht voelt. Door dit in de praktijk te leren, kunnen de kinderen het ook gemakkelijk toepassen in hun eigen wereld.

Aikido biedt kinderen een positief wereldbeeld. Het leert dat je in harmonie met je omgeving en anderen moet werken om iets tot stand te brengen dat de moeite waard is. Als je geest kalm, positief en in orde is, kun je iets goeds maken van wat het universum je ook maar aanreikt.

Om Aikido te leren doen we allerlei leuke afwisselende en leerzame oefeningen, zoals:

oefeningen voor soepele spieren
rollen en vallen
evenwichtsoefeningen
op de juiste houding te letten
natuurlijke bewegingsoefeningen
leuke concentratieoefeningen
je fantasie gebruiken
goed leren ontspannen
goed ademen
heel veel aikido-technieken