Wat is Aikido

Aikido is een Japanse krijgskunst waarbij het doel is om agressie en geweld te voorkomen. Aikido is in de vorige eeuw ontwikkeld van een uiterst verfijnde krijgskunst tot een manier van zelfverdediging en spirituele training. Aikido brengt ons door middel van zijn filosofie in harmonie met onze omgeving, met anderen en met onszelf, en ontwikkelt coördinatie van geest en lichaam. Aikido is ontwikkeld met als doel wereldwijd universele waarden en principes van vrede te bevorderen en ontwikkelt bovendien flexibiliteit, concentratie, coördinatie, verbetering van gezondheid, zelfvertrouwen en zelfwaardering bij beoefenaars.

Aikido is voor iedereen toegankelijk. Het is iedere les mogelijk om in te stappen. Bij Aikido trainen cursisten van alle niveaus met elkaar, om op deze manier zoveel mogelijk van elkaar te leren. Gevorderde Aikidoka’s leren van het uitleggen van Aikido-principes en technieken aan de beginners.

Wanneer je Aikido beoefent, leer je om vanuit kalmte en rust de harmonie (de “Ai” van Aikido) met je partner te creëren en van daaruit te bewegen. Het gaat niet om winnen of verliezen. Er zijn ook geen wedstrijden. Aikido is soms niet eenvoudig. Het kan even duren voordat je de beginselen beheerst. Het is dan ook een pad (Do) waarop je loopt.

lees meer over de invloedrijke senseis   –  exameneisen  –  eitquette

Aikido voor Volwassenen

Ki-Aikido is een stijl die door Koichi Tohei is ontwikkeld waarbij de nadruk ligt op de “Ki” van Ai-Ki-Do, de innerlijke kracht of energie. Onze school volgt de methode van Kenjiro Yoshigasaki, een leerling van Tohei. Deze methode kent een aantal stappen (Kyu’s en Dan-graden) waarin examens worden afgenomen.

Tijdens de lessen wordt aandacht besteedt aan houding, ademhaling, uitvoering van de technieken en samenwerking. De lessen worden verzorgd door verschillende docenten, die allen opgeleid zijn in het Ki-Aikido.

De innerlijke ontwikkeling (Do), die de volwassen Aikidoka doormaakt gaat na de lessen verder. De mat is de wereld in het klein. Klein maar intens want op de mat zijn de afstanden kort, de emoties direct, de stress zichtbaar en is onmiddellijk handelen noodzakelijk. Deze benadering nodigt de beoefenaar uit zijn mogelijkheden en beperkingen te onderzoeken en uiteindelijk zijn zelfkennis te vergroten. Acceptatie van het zelf en de omgeving leidt tot een toestand waarin angst en geweld verdwijnen. De Aikidoka ervaart een toename van zelfvertrouwen en vitaliteit. Stress, onzekerheid en agressief gedrag maken plaats voor acceptatie en constructief handelen.

 

Aikido voor Tieners

Aikido voor de tieners wordt op dezelfde manier verzorgd als voor de volwassenen. Daarbij wordt rekening gehouden met wat er zich in een tienerbrein kan afspelen en dat wordt vertaald naar het Aikido op de mat. De sfeer in de groep is hecht en zeer sociaal.

 

 

 

 

Aikido voor Kids

Aikido leert kinderen “hoe ze sterk kunnen zijn” en hoe ze kunnen leren dat kalm en ontspannen blijven veel sterker kan zijn dan bijvoorbeeld boosheid, geweld en agressie. Ze leren over verantwoordelijkheid, de juiste dingen doen, zelfs zonder beloning, en over elkaar met respect en vriendschappelijk behandelen. Ze leren ook over dingen zoals bedreigingen of hoe om te gaan met verbaal geweld.

Aikido is een training voor geest en lichaam. Aikido leert kinderen om gemakkelijker om te gaan met het leven. Aikido werkt het beste als jij je ontspannen en licht voelt. Door dit in de praktijk te leren, kunnen de kinderen het ook gemakkelijk toepassen in hun eigen wereld.

Aikido biedt kinderen een positief wereldbeeld. Het leert dat je in harmonie met je omgeving en anderen moet werken om iets tot stand te brengen dat de moeite waard is. Als je geest kalm, positief en in orde is, kun je iets goeds maken van wat het universum je ook maar aanreikt.

Om Aikido te leren doen we allerlei leuke afwisselende en leerzame oefeningen, zoals:

oefeningen voor soepele spieren
rollen en vallen
evenwichtsoefeningen
op de juiste houding te letten
natuurlijke bewegingsoefeningen
leuke concentratieoefeningen
je fantasie gebruiken
goed leren ontspannen
goed ademen
heel veel aikido-technieken

 

Docenten

Steven Debets
Steven Debets
Hoofddocent Aikido
Herman Haringa
Herman Haringa
Docent Aikido
Benno van der Ent
Benno van der Ent
Docent Aikido
Arjen de Jong
Arjen de Jong
docent Aikido