Yoga en Meditatie

Alle Yoga gaat wat ons betreft helemaal over het `naar binnen gaan` en ervaren en (h)erkennen van (ont)spanning, gevoelens en patronen op de mat. Dit kun je, naast de yoga mat, ook meenemen in je dagelijkse leven. In de rust en stilte tijdens een houding kunnen opeens bepaalde patronen duidelijk worden. Yoga en Mindfulness , leren en ervaren om te accepteren en mildheid/compassie te voelen, deze zijn met elkaar verbonden.  Je oefent in niet oordelen, maar juist zacht en liefdevol leert het je juist om je aandacht naar het hier en nu te brengen, en je niet te verbinden met gevoelens en gedachtes die voorbijkomen, maar daar even los van zijn.

Yoga wordt in 3 verschillende vormen geven bij de Stichting:
*Yin zachte milde vorm, alle oefeningen blijven laag op de grond mat en worden wat langer aangehouden.
* Hatha deze vorm zit tussen de andere 2 vormen in. Basis yoga met houdingen waarin de adem gekoppeld wordt in de beweging.
* Power een stevigere vorm gericht op de spieren, deze oefeningen gaan wat sneller en in een `flow`achter elkaar.

Alle docenten staan met liefde en aandacht voor u klaar, om u te ontmoeten in de les.

 ga direct naar:  HathaYoga  – Power Yoga Yin YogaZwangerschapsyogaMeditatie en Mindfulness –  Ecstatic Dance / Mantra zingen – ASM Fit en Beweeg en begeleide wandelingen

Hatha Yoga

Hatha Yoga voor Volwassenen

Yoga kan je evenwicht en balans in je leven te brengen, waardoor je je lichamelijk en geestelijk weer wat sterker en vitaler voelt. Je kunt yoga zien als een
manier om lichter in het leven te staan, waardoor je beter in staat bent om evenwicht te vinden en in balans te komen. De oefeningen helpen je hierbij. 

Bij Hatha yoga doe je fysieke oefeningen in combinatie met ademhalingstechnieken, deze zijn erop gericht om geest en lichaam weer tot rust te brengen. De uiterlijke en innerlijke beweging, gekoppeld aan de adem, zijn in harmonie met elkaar en geheel prestatieloos. Voor wie wil is er na afloop van de lessen de mogelijkheid om met een kop thee na te praten.

TienerFit Yoga ASM vanaf 12 jaar

Een periode van je leven waarin het lichaam ook veel van je vraagt, drukte van school en in je lijf gebeurt er ook van alles. Een mooie en leuke manier om met het volwassen lijf in wording, wat meer rust te gunnen en beter bij je zelf te kunnen blijven. De lessen zijn zowel voor jongens als meiden toegankelijk.
Beweging en ontspanning wisselen elkaar af, met name eigen lichaamsbesef maakt bewustwording, wat maakt dat tieners meer solide in hun schoenen staan.
De lessen worden afgewisseld met (stilte)oefeningen, bewustwording en heel mindful omgaan met alles wat er op dat moment langskomt en voorbij gaat.

Tienerfit Yoga vanaf groep 8 / tienerleeftijd.

Fitkids Yoga ASM vanaf 5 tot 11 jaar

Bij Fitkids Yoga wordt er afgewisseld met rustige en actieve houdingen.

Waarbij de adem, focus en concentratie, kracht, uithoudingsvermogen en en eigen lichaamsbesef in de lessen worden meegenomen.
En dat er naast de vele aangeboden prikkels in het dagelijkse bestaan ook rust momenten `in Mind & Body` gecreëerd worden.
De lessen worden speels en soms in spel vorm aangeboden. Er wordt gebruikt gemaakt van verschillende materialen of speelse methodieken en waar vooral plezier, ontdekken en bewegen binnen eigen grenzen, kennen en kunnen voorop staan.
In het jaar lopen we ook de seizoen van het jaar af en de feestelijke activiteiten die daar bij horen. Plezier en (vrij)bewegen staan voorop.
Belangrijk is dat kinderen weer meer vertrouwen in hun lichaam kunnen krijgen en vandaar uit zichzelf kunnen bewegen in onze maatschappij.

 

 

Kinderen vanaf groep 8 kunnen eventueel ook instromen in de Tienerfit Yogales.

Docent

Buse Unlu
Buse Unlu
Docent Hatha Yoga Volwassenen woensdagavond
Hans Rijnberg
Hans Rijnberg
Docent Hatha Yoga Volwassenen woensdagavond
Marion Bertels
Marion Bertels
Docent Hatha Yoga volwasenen / Yoga ASM kids

Power Yoga

Ashtanga vinyasa yoga, ook wel vinyasa yoga, is een soort yoga die raakvlakken heeft met hatha yoga en die voornamelijk bestaat uit yoga series. Het woord Power geeft het al aan, dit is een steviger, actieve vorm van Yoga.
Het verschil met de hatha yoga, is dat hatha yoga meer statische houdingen (asana’s) gebruikt. Power yoga verbind asana’s aan elkaar zodat er een meer vloeiende vorm ontstaat.

Yin Yoga

Een zachte vorm van Yoga,waarin de oefeningen wat langer aangehouden worden, speciaal op het bindweefsel gericht.
Yin Yoga is een zachte vorm van Yoga,gericht zich op het creëren van ruimte in bindweefsel en gewrichten. Door een houding lang aan te houden (en niet te bewegen zoals bij actievere vormen van Yoga) bereik je het stugge bindweefsel, tevens voor balans van loslaten en ontspannen. Je lichaam en geest kunnen hierdoor weer herstellen en opladen.
Bij Yin Yoga blijf je vaak lager bij de grond/de yoga mat, in de oefeningen hoef je niets extra`s te doen,hierdoor ontstaat er overgave in het lichaam en merk je dat je hoe langer je in de houding `bent`, je meer ruimte kunt ervaren. Die ruimte werkt door zowel van binnen, als buiten het lichaam.
Bij alle yin-houdingen worden bepaalde meridianen gestimuleerd door middel van stretch of druk, waardoor je de doorstroming van Chi stimuleert. Een goede doorstroming van Chi is volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde de basis van een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. (Zie ook Chi Kung in ons les aanbod)

Docent

Petra Breure
Petra Breure
Docent Yin Yoga

Zwangerschapsyoga

Met zwangerschapsyoga ben je niet alleen goed voorbereid op de bevalling, maar kom je ook nog eens ontspannen je zwangerschap door. Bij yoga wordt bij elke lichaamshouding en beweging veel aandacht besteed aan ademhaling en ontspanning en dat komt mooi uit bij je bevalling.

Zwangerschapsyoga is een prima manier om te leren te ontspannen tijdens de zwangerschap, maar tevens ook een prettige manier om je voor te bereiden op wat er tijdens de bevalling staat te wachten.
In de reeks lessen wordt behandeld: Ademhaling-Houding-Ontspanning- gericht op de zwangerschap en de bevalling, Partner tips en tips na de bevalling. In overleg met de groep, wordt er 1 les ingepland voor een partner les, deze kan ook op een andere dag vallen,

Tips en oefeningen zijn ook in de hand-out na te lezen.

Ademhaling:
Door de oefeningen raak je vertrouwd met je eigen ademhaling en leer je verschillende ademhalingstechnieken. Ook leer je hoe je je adem onder controle kunt houden tijdens het opvangen van de weeën.
Ontspanning:
De oefeningen leren je te voelen waar je spanning vast houdt en hoe je die kunt loslaten: handig tijdens het opvangen van weeën.
Hoe meer ontspanning, des te beter je tijdens de bevalling kunt omgaan met de pijn.
Houding:
Door de oefeningen die voorbij komen in de lessen, zal je meer bewust zijn van je houding in de zwangerschap en de verschillende houdingen die aan bod komen voor tijdens je bevalling en het opvangen van de weeën.

De lessen volgen kan vanaf circa 20 weken.

De zwangerschapsyoga bestaat uit een reeks van 10 lessen (1 partnerles voor wie wil) voor €75 –

Bij genoeg animo: Op woensdag avond van 19.15-20.05 uur.

Voor de exacte data van de reeksen, zie info.
Mocht je uitgerekende datum er net tussen vallen, neem gerust contact met ons op, dan kijken we wat nog mogelijk is. De reeks werkt d.m.v. een kaart voor €75.  Een gratis welkom geschenk en de hand-out wordt digitaal verstuurd na betaling en het volgen van de 1e les.

Bij vragen, aanmelden of de wens voor meer informatie, mail naar:  marionbertels@hotmail.com
Mochten er fysieke klachten zijn, of dingen waar we rekening mee kunnen/moeten houden in de lessen, vermeld het graag in de mail. We proberen z.s.m. mogelijk contact met je op te nemen !

Docent

Buse Unlu
Buse Unlu
Docent Zwangerschapsyoga
Marion Bertels
Marion Bertels
docent Zwangerschapsyoga

Meditatie en Mindfulness

ga direct naar:   Ecstatic Dance / Mantra zingen 

Mindfulness is een manier om eerlijk te kijken naar je gevoelens, ook als deze niet prettig zijn.
Juist met liefdevolle aandacht, volledig in het moment en oké te zijn met wat er is of dat moment zich aandient, maakt het dat het er mag zijn en geeft ruimte van binnen.

De basis van mindfulness is aandacht geven aan het nu, niets mystieks, maar hoe het NU op dit moment met je is.
Meditatie is een manier om met je volledige aandacht aanwezig te zijn in het NU.

Op school leer van alles , maar helaas weinig om te leren ontspannen. In deze hectische tijd komt er veel informatie op ons af.
Onze hersenen krijgen dagelijks veel informatie te werken. Je aandacht erbij houden valt dan niet mee.
Je geest is continue verveeld en gaat op zoek naar afleiding.
Gelukkig is het leren focussen te trainen. De meeste mensen beginnen met mediteren om zich fit, gelukkiger en energieker te voelen.

Wetenschappelijke onderzoek heeft bewezen dat meditatie positieve effecten heeft op lichaam en geest. Wil je rust in je hoofd, je energieker, fitter en gelukkiger voelen en wil je op een praktische en leuke en fijne manier ervaren wat meditatie is, kom gerust een proeflles volgen, we geven mensen ,2 weken om alles uit te proberen binnen het lesaanbod van de Stichting.

De diepe ontspanning die ontstaat na geregeld te mediteren, heeft voordelen. Door je aandacht naar binnen te richten wordt het denken in je hoofd rustiger. Je maakt contact met innerlijke wereld en leert jezelf beter kennen. Tijdens het mediteren wordt je ademhaling rustiger en neemt de productie van de stresshormonen zoals adrenaline af.
Het immuunsysteem wordt hierdoor versterkt.

Docent

Petra Breure
Petra Breure
Docent Meditatie en Mindfulness

Ecstatic Dance / Mantra zingen

Ecstatic Dance

Ecstatic Dance is een vrije-dans -vorm. Iedereen kan deze dans dansen en iedereen is welkom. Dansen en bewegen in alle vrijheid zoals jij dat graag wil. Je danst op jouw eigen unieke manier.

Ecstatic Dance is iets wat je moet ervaren.

Je zal in een veilige omgeving dansen waarin je jezelf helemaal kan laten gaan of als je wilt het heel klein kan houden. Er is respect en geen oordeel.
Voor iedereen zal Ecstatic Dance anders zijn, een bepaalde ervaring opzoeken is niet het doel. Laat de ervaring tot je komen. Voel de muziek, de energie, de verbinding. Uit je hoofd en in je lichaam, om zo in verbinding met je hart te kunnen dansen. Dans met je ogen dicht of open, in verbinding met de ander of alleen.

 Om de Ecstatic Dance ervaring mogelijk te maken zijn er een aantal basisregels:

– Tijdens het dansen wordt er niet gepraat. Geluid maken mag wel.
– Respecteer jezelf, de ander en diens ruimte om te dansen.
– Dansen doen we op blote voeten.
– Geen alcohol, drugs en sterke geurtjes.

Je mag in je eentje dansen of met een ander.

Wil je samen met iemand dansen, benader die persoon dan met respect. Stel jezelf de vraag: ‘Staat hij (zij) er open voor?’ Spiegel de beweging van die danser, maak oogcontact. Zie en voel de reactie. Wanneer de ander dit niet wil brengt hij (zij) zijn handen samen voor zijn hart of wanneer je weer alleen verder wil dansen, breng dan jouw handen samen voor je hart en bedank de ander door te groeten met een knikkend gebaar.

Fotograferen en filmen zijn niet toegestaan. Telefoons niet toegestaan in de dans ruimte.

Kom het ervaren! Kom dansen met ons!

Je mag introducés meenemen (voor een kleine bijdrage van 5 euro).

De tijden voor deze avonden zijn;

19.00 uur inloop (thee staat klaar;
19.30 uur start openings- ceremonie (inleiding)
19.45 uur Ecstatic Dance
21.00 uur afsluitende ceremonie (cirkel)
21.15 uur einde

Mantra zingen

Mantra zingen is er voor iedereen, groot of klein, jong of oud(er). Mantra komt uit het Sanskriet, `Man` betekent: gedachten-`tra` betekent: bevrijdend,
als je deze samengevoegd kom je letterlijk op : je (vast zittende en vaak dus belemmerde) gedachten bevrijden tijdens Mantra zingen.
Bij Mantra Zingen valt vaak ook de kracht van de herhaling in, dezelfde woorden worden herhaald ,door of mee te zingen of te luisteren, komt de trilling van het geluid/de muziek/de mantra, die trilling zet weer door in je lichaam, waardoor er ook (onbewust) blokkade`s ruimte kunnen krijgen. Mantra zingen is er voor iedereen, dus ook voor jou!

Docent

Petra Breure
Petra Breure
Docent Ecstatic Dance
Eve MCGowan
Eve MCGowan
Docent Mantra zingen

ASM Fit en Beweeg

ASM (athletic skills model)- wat inhoud: bijdragen aan een breder veelzijdige ontwikkeling, waarin plezier en veelzijdigheid van bewegen centraal staat.
Het beweegmodel draagt bij aan zo veelzijdig mogelijk verantwoord bewegen, om blessure`s te voorkomen, beweegarmoede op te heffen door uitdaging, plezier en meer creativiteit in bewegen te brengen. In de groep, of per individu. Indoor & outdoor afgewisseld in loop en spel varianten. Voor jong & oud(er). Een programma zoveel mogelijk op maat, voor zowel indoor als outdoor om u algehele conditie te verbeteren, verantwoord te bewegen & langzaam fysieke kracht op te bouwen.  Gebruik makend van sportieve oefeningen en materialen die de coördinatie en balans in het lichaam bevorderen.  Outdoor=buiten -Indoor=binnen in onze zaal

ASM Fit & beweeg zondagochtend 10.00-11.00h:

Een milde buitenactiviteit, afgewisseld met heel Mindfull en Meditatief lopen, met volle aandacht in de natuur o.l.v. een ervaren, enthousiaste docent vanuit de Stichting.
Een buitenvorm waar bewegen, in vorm van verschillende opdrachten en met behulp van natuurlijke elementen in het park.
Alles om uw algehele conditie,  gezamenlijk, in de buitenlucht te versterken.
Eens in de zoveel tijd ,wordt er in de buitenlucht ook `geplogged: plastic afval geruimd in het park tijdens het outdooruurtje`.

 

Qua intensiteit zit deze activiteit tussen bootcamp en gewoon wandelen. In de tussenfase van rust en meditatie geven u weer ruimte om op adem te komen.

Waar: verzamelen 10.15h in het Oosterpark op de parkeerplek tussen het tuincentrum en de sportvelden.
Kleding: warm & beschermd genoeg , sportief en (hard)loopschoenen. Bij indoorprogramma schoenen zonder zwarte zool
Voorwaarden: Gaat altijd door, bij slecht weer wordt het een indoor programma in de zaal. U wordt op de hoogte gehouden via de groep-app als het niet doorgaat; Zorg dat u erin zit!

Het accent ligt bij Mindfull Moving juist in de rustpauzes, in het actieve bewegen, met als gevolg, beter spiergebruik en daardoor een groter bereik in het lichaam.

Mede ook zeer geschikt, herstel na blessures of herstel na ziekte.

Docent

Marion Bertels
Marion Bertels
Docent ASM Fit & Beweeg Outdoor

ASM Old Star Fit en Beweegles dindagochtend 9-10h

Een mooie, zachte manier om in beweging te komen, conditie op te bouwen en fysiek sterker te worden volgens het principe van ASM.

De opbouw: warming up-Yoga rek en strek en spierversterkend circuit en diversen balspel vormen worden aangeboden, cooling down na.
Alles gebeurt lopend, snelwandelen mag ook, juist gecombineerd met een bal, laat onbewust meer doen en verbeterd je concentratie en coördinatie.

We hebben in klein & groot handballen, voetballen, foam (zachte) ballen, rugby ballen.
Er is geen competitie, de spelregels zijn zo gemaakt dat deze zo min mogelijk fysiek belastend zijn.
Het doel is op verantwoorde manier in beweging komen…en heel veel plezier hebben….
Na de les kunt u uiteraard wat drinken en of gezellig na praten.
Op dinsdag en zaterdag ochtend komen er les uren bij, onder gezellige deskundige leiding.

Waar: In de zaal
Kleding: makkelijk zittende sportieve kleding & binnen schoenen (zonder zwarte zool)
Voorwaarden: binnen schoenen zonder zwarte zool

Docent

Marion Bertels
Marion Bertels
Docent ASM Fit & Beweeg indoor

Natuurwandelingen met gids

Natuur maakt gezonder en gelukkiger.
Elke week minstens twee uur in de natuur; wandelen, fietsen of gewoon zitten.
Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet maar dat je in de natuur bent!
Mensen die dat doen, voelen zich gezonder en gelukkiger. Dat heeft recent onderzoek onder twintigduizend Britten heeft dit uitgewezen.
De onderzoeker Dr Mathew White denkt dat het de rust is die het hem doet: “Mensen staan tegenwoordig continue onder druk. De natuur is stil en rustgevend.
Je kan dingen beter verwerken.”

Leden van Mind & Body kunnen regelmatig met natuurgids Aart van Dragt op stap om de natuur te beleven.

Zijn ervaring en enthousiasme nemen je mee op plekken waar je nooit eerder geweest bent, of er zo nooit eerder naar gekeken hebt.

Speciaal voor alle In Mind & Body leden zijn deze wandelingen gratis. Via de mailing en website (nieuws) wordt u op de hoogte gehouden wanneer er weer een wandeling gepland staat.

voor info en data van de wandelingen, zie info
Meer info en aanmelden via adragt58@gmail.com