Yoga en Meditatie

Alle Yoga gaat wat ons betreft helemaal over het `naar binnen gaan` en ervaren en (h)erkennen van (ont)spanning, gevoelens en patronen op de mat. Dit kun je, naast de yoga mat, ook meenemen in je dagelijkse leven. In de rust en stilte tijdens een houding kunnen opeens bepaalde patronen duidelijk worden. Yoga & Mindfulness , leren en ervaren om te accepteren en mildheid/compassie te voelen, deze zijn met elkaar verbonden.  Je oefent in niet oordelen, maar juist zacht en liefdevol leert het je juist om je aandacht naar het hier en nu te brengen, en je niet te verbinden met gevoelens en gedachtes die voorbijkomen, maar daar even los van zijn.

Yoga wordt in 3 verschillende vormen geven bij de Stichting: 

* Yin zachte milde vorm, alle oefeningen blijven laag op de grond mat en worden wat langer aangehouden.
* Hatha deze vorm zit tussen de andere 2 vormen in. Basis yoga met houdingen waarin de adem gekoppeld wordt in de beweging.
* Power een stevigere vorm gericht op de spieren, deze oefeningen gaan wat sneller en in een `flow`achter elkaar.

Alle docenten staan met liefde en aandacht voor u klaar ,om u te ontmoeten in de les.

 ga direct naar:  HathaYoga  – Power Yoga Yin YogaZwangerschapsyogaMeditatie en Mindfulness –  Mantra zingen – Outdoor-activiteiten

Hatha Yoga

Hatha Yoga voor Volwassenen

Yoga kan je evenwicht en balans in je leven te brengen, waardoor je je lichamelijk en geestelijk weer wat sterker en vitaler voelt. Je kunt yoga zien als een
manier om lichter in het leven te staan, waardoor je beter in staat bent om evenwicht te vinden en in balans te komen. De oefeningen helpen je hierbij. 

Bij Hatha yoga doe je fysieke oefeningen in combinatie met ademhalingstechnieken, deze zijn erop gericht om geest en lichaam weer tot rust te brengen. De uiterlijke en innerlijke beweging, gekoppeld aan de adem, zijn in harmonie met elkaar en geheel prestatieloos. Voor wie wil is er na afloop van de lessen de mogelijkheid om met een kop thee na te praten.

Hatha Yoga voor Tieners

Een periode van je leven waarin het lichaam ook veel van je vraagt, drukte van school en in je lijf gebeurt er ook van alles. Een mooie en leuke manier om met het volwassen lijf in wording, wat meer rust te gunnen en beter bij je zelf te kunnen blijven. De lessen zijn zowel voor jongens als meiden toegankelijk.
Beweging en ontspanning wisselen elkaar af, met name eigen lichaamsbesef maakt bewustwording, wat maakt dat tieners meer solide in hun schoenen staan.
De lessen worden afgewisseld met (stilte)oefeningen, bewustwording en heel mindful omgaan met alles wat er op dat moment langskomt en voorbij gaat.

Tieneryoga vanaf groep 8 / tienerleeftijd.

Hatha Yoga voor Kids

Kinderyoga vanaf circa 5 jaar/groep 3 :

Voor kinderen worden de lessen speelser aangeboden, met verschillende materialen of speelse methodieken en waar vooral plezier, ontdekken en bewegen binnen eigen grenzen, kennen en kunnen voorop staan. In het jaar lopen we ook de

seizoen van het jaar af en de feestelijke activiteiten die daar bij horen.Plezier staat voorop.
Belangrijk is dat kinderen weer meer vertrouwen in hun lichaam kunnen krijgen en vandaar uit zichzelf kunnen bewegen in onze maatschappij.
En dat er naast alle aangeboden prikkels in het dagelijkse bestaan ook rust momenten gecreëerd worden, waar focus en concentratie en eigen lichaamsbesef in de lessen worden meegenomen.

Op woensdag middag van 12.45-13.45h – waarvan 12.45-13h gezamenlijk hun eigen meegenomen lunch gegeten kan worden in onze zit ruimte waarna de met de Yogales wordt gestart.

Kinderen vanaf groep 8 kunnen eventueel ook instromen in de yogales voor tieners.

Docent

Hans Rijnberg
Hans Rijnberg
Hatha Yoga Volwassenen woensdagavond
Marion Bertels
Marion Bertels
Docent Hatha Yoga

Power Yoga

Ashtanga vinyasa yoga, ook wel vinyasa yoga, is een soort yoga die raakvlakken heeft met hatha yoga en die voornamelijk bestaat uit yoga series. Het woord Power geeft het al aan, dit is een steviger, actieve vorm van Yoga.
Het verschil met de hatha yoga, is dat hatha yoga meer statische houdingen (asana’s) gebruikt. Power yoga verbind asana’s aan elkaar zodat er een meer vloeiende vorm ontstaat.

Yin Yoga

Een zachte vorm van Yoga,waarin de oefeningen wat langer aangehouden worden, speciaal op het bindweefsel gericht.
Yin Yoga is een zachte vorm van Yoga,gericht zich op het creëren van ruimte in bindweefsel en gewrichten. Door een houding lang aan te houden (en niet te bewegen zoals bij actievere vormen van Yoga) bereik je het stugge bindweefsel, tevens voor balans van loslaten en ontspannen. Je lichaam en geest kunnen hierdoor weer herstellen en opladen.
Bij Yin Yoga blijf je vaak lager bij de grond/de yoga mat, in de oefeningen hoef je niets extra`s te doen,hierdoor ontstaat er overgave in het lichaam en merk je dat je hoe langer je in de houding `bent`, je meer ruimte kunt ervaren. Die ruimte werkt door zowel van binnen, als buiten het lichaam.
Bij alle yin-houdingen worden bepaalde meridianen gestimuleerd door middel van stretch of druk, waardoor je de doorstroming van Chi stimuleert. Een goede doorstroming van Chi is volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde de basis van een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. (Zie ook Chi Kung in ons les aanbod)

Docent

Anjani
Anjani
Docent Yin Yoga vrijdag
Ninouk Kaptein
Ninouk Kaptein
Docent Yin Yoga maandag

Zwangerschapsyoga

Met zwangerschapsyoga ben je niet alleen goed voorbereid op de bevalling, maar kom je ook nog eens ontspannen je zwangerschap door. Bij yoga wordt bij elke lichaamshouding en beweging veel aandacht besteed aan ademhaling en ontspanning en dat komt mooi uit bij je bevalling.

Zwangerschapsyoga is een prima manier om te leren te ontspannen tijdens de zwangerschap, maar tevens ook een prettige manier om je voor te bereiden op wat er tijdens de bevalling staat te wachten.

In de reeks van 10 lessen wordt behandeld: Ademhaling-Houding-Ontspanning- gericht op de zwangerschap en de bevalling, Partner tips en tips na de bevalling. In overleg met de groep, kan naar animo, 1 les van de reeks, ingepland worden voor een partner les.

Tips&oefeningen zijn ook in de hand-out na te lezen.

Ademhaling:
Door de oefeningen raak je vertrouwd met je eigen ademhaling en leer je verschillende ademhalingstechnieken. Ook leer je hoe je je adem onder controle kunt houden tijdens het opvangen van de weeën.
Ontspanning:
De oefeningen leren je te voelen waar je spanning vast houdt en hoe je die kunt loslaten: handig tijdens het opvangen van weeën.
Hoe meer ontspanning, des te beter je tijdens de bevalling kunt omgaan met de pijn.
Houding:
Door de oefeningen die voorbij komen in de lessen, zal je meer bewust zijn van je houding in de zwangerschap en de verschillende houdingen die aan bod komen voor tijdens je bevalling en het opvangen van de weeën.

De lessen volgen kan vanaf circa 20 weken.
De zwangerschapsyoga bestaat uit een reeks van 10 lessen voor  €75 -op woensdag avond van 19.15-20.15 uur en woensdag ochtend 9.00-10.00 uur.

Voor de exacte data van de reeksen tot de zomerstop, zie info.
Mocht je uitgerekende datum er net tussen vallen, neem gerust contact met ons op, dan kijken we wat nog mogelijk is. De reeks werkt d.m.v. een kaart voor €75. Dit is inclusief het gratis volgen van Mindfulness/Meditatie tijdens de reeks , op vrijdag ochtend 9.00 – 10.00 uur. Een gratis welkom geschenk en de hand-out wordt digitaal verstuurd na betaling en het volgen van de 1e les.

Bij vragen, aanmelden of de wens voor meer informatie, mail naar marionbertels@hotmail.com
We proberen z.s.m. mogelijk contact met je op te nemen !

Meditatie en Mindfulness

ga direct naar:   Mantra zingen 

Mindfulness is een manier om eerlijk te kijken naar je gevoelens, ook als deze niet prettig zijn.
Juist met liefdevolle aandacht, volledig in het moment en oké te zijn met wat er is of dat moment zich aandient, maakt het dat het er mag zijn en geeft ruimte van binnen.

De basis van mindfulness is aandacht geven aan het nu, niets mystieks, maar hoe het NU op dit moment met je is.
Meditatie is een manier om met je volledige aandacht aanwezig te zijn in het NU.

Op school leer van alles , maar helaas weinig om te leren ontspannen. In deze hectische tijd komt er veel informatie op ons af.
Onze hersenen krijgen dagelijks veel informatie te werken. Je aandacht erbij houden valt dan niet mee.
Je geest is continue verveeld en gaat op zoek naar afleiding.
Gelukkig is het leren focussen te trainen. De meeste mensen beginnen met mediteren om zich fit, gelukkiger en energieker te voelen.

Wetenschappelijke onderzoek heeft bewezen dat meditatie positieve effecten heeft op lichaam en geest. Wil je rust in je hoofd, je energieker, fitter en gelukkiger voelen en wil je op een praktische en leuke en fijne manier ervaren wat meditatie is, kom gerust een proeflles volgen, we geven mensen ,2 weken om alles uit te proberen binnen het lesaanbod van de Stichting.

De diepe ontspanning die ontstaat na geregeld te mediteren, heeft voordelen. Door je aandacht naar binnen te richten wordt het denken in je hoofd rustiger. Je maakt contact met innerlijke wereld en leert jezelf beter kennen. Tijdens het mediteren wordt je ademhaling rustiger en neemt de productie van de stresshormonen zoals adrenaline af.
Het immuunsysteem wordt hierdoor versterkt.

Docent

Mantra zingen

Mantra zingen is er voor iedereen, groot of klein, jong of oud(er). Mantra komt uit het Sanskriet, `Man` betekent: gedachten-`tra`betekent:bevrijdend,
als je deze samengevoegd kom je letterlijk op : je (vast zittende en vaak dus belemmerde) gedachten bevrijden tijdens Mantra zingen.
Bij Mantra Zingen valt vaak ook de kracht van de herhaling in, dezelfde woorden worden herhaald ,door of mee te zingen of te luisteren, komt de trilling van het geluid/de muziek/de mantra, die trilling zet weer door in je lichaam, waardoor er ook (onbewust)blokkade`s ruimte kunnen krijgen. Mantra zingen is er voor iedereen, dus ook voor jou!

Speciaal voor alle leden op zondag 1  keer in de twee maanden, in de zaal, van 16:00 – 17:00 uur. (exacte data worden nog vastgesteld)

Outdoor-activiteiten

Outdoor-activiteit:

Een (stevige) buitenactiviteit o.l.v een ervaren,enthousiaste docent vanuit de Stichting.Een buiten vorm waar bewegen,in vorm van verschillende opdrachten en met behulp van natuurlijke elementen in het park.
Alles om uw algehele conditie,  gezamenlijk,  in de buitenlucht te versterken. Gecombineerd en afgewisseld met sportieve oefeningen en materialen, Yoga pose`s, bewust worden en beter gebruik van je adem, en spieren. 

Afgewisseld met heel Mindfull en Meditatief lopen, met volle aandacht in de natuur…en alles wat onderweg nog kan ontstaan, of wat de docent voor u bedacht heeft !Eens in de zoveel tijd ,wordt er in de buitenlucht ook `geplogged: plastic afval geruimd in het park tijdens het òutdoor uurtje`, de docent neemt u hiermee mee in verschillende buiten opdrachten. Qua intensiteit zit deze activiteit tussen bootcamp en gewoon wandelen in.De docent heeft een rugzak bij zich, waar uw sleutels en/of telefoon in kan….voordat u met de groep op pad gaat.
Waar:
verzamelen 10.15h op de 1e parkeerplek Oosterpark R`kerk (tegenover het bedrijven terrein)
Kleding: warm & beschermd genoeg , sportief en (hard)loopschoenen
Voorwaarden: bij weer of geen weer: Gaat het door! Alleen bij ijzel niet ( u wordt op de hoogte gehouden via de groepsapp als het niet doorgaat)

Docent

Stéphanie Stunnenberg
Stéphanie Stunnenberg
Docent outdoor-activiteit donderdag
Friso
Friso
Docent outdoor-activiteit zondag

Outdoor-activiteit - natuurwandelingen met gids

Natuur maakt gezonder en gelukkiger.
Elke week minstens twee uur in de natuur; wandelen, fietsen of gewoon zitten.
Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet maar dat je in de natuur bent!
Mensen die dat doen, voelen zich gezonder en gelukkiger. Dat heeft recent onderzoek onder twintigduizend Britten heeft dit uitgewezen.
De onderzoeker Dr Mathew White denkt dat het de rust is die het hem doet: “Mensen staan tegenwoordig continue onder druk. De natuur is stil en rustgevend.
Je kan dingen beter verwerken.”

Leden van Mind & Body kunnen regelmatig met natuurgids Aart van Dragt op stap om de natuur te beleven.

Zijn ervaring en enthousiasme nemen je mee op plekken waar je nooit eerder geweest bent, of er zo nooit eerder naar gekeken hebt.

Speciaal voor alle In Mind & Body leden zijn deze wandelingen gratis. Via de mailing en website (nieuws) wordt u op de hoogte gehouden wanneer er weer een wandeling gepland staat.

voor info en data van de wandelingen, zie info

Meer info en aanmelden via adragt58@gmail.com