Hatha Yoga

Yoga kan je evenwicht en balans in je leven te brengen, waardoor je je lichamelijk en geestelijk weer wat sterker en vitaler voelt. Je kunt yoga zien als een manier om lichter in het leven te staan, waardoor je beter in staat bent om evenwicht te vinden en in balans te komen. De oefeningen helpen je hierbij. 

Bij Hatha yoga doe je fysieke oefeningen in combinatie met ademhalingstechnieken, deze zijn erop gericht om geest en lichaam weer tot rust te brengen. De uiterlijke en innerlijke beweging, gekoppeld aan de adem, zijn in harmonie met elkaar en geheel prestatieloos. 

Docent

Do-In Yoga

Do-In is een rustige vorm van bewegen voor iedereen. Ook als je klachten hebt.
Met (yoga)oefeningen, meditatie, zelfmassage en ademhaling werken we toe naar balans en gezondheid.
De basis voor Do-In is de eeuwenoude wijsheid uit de Oosterse geneeswijzen.

De staande, zittende en liggende oefeningen helpen om de energie goed te laten stromen door de meridianen.
Het is altijd mogelijk om de oefeningen aan te passen aan jouw mogelijkheden. Je kunt zelfs meedoen op een stoel.

Ik wil je graag laten voelen wat het waard is om naar je lichaam te leren luisteren.
Do-In is heel praktisch toepasbaar in het dagelijks leven en helpt je je energieker en vitaler te voelen.
In mijn lessen werk ik graag met thema’s, zoals immuunsysteem, een soepele rug of hoogsensitiviteit.

 

Op dit moment is er een wachtlijst voor de woensdagochtend yoga.

Docent

Vinyasa Yoga

De lessen zijn op Ashtanga en Hatha gebaseerd met veel aandacht voor de ademhaling en het observeren.  Er zitten flows of series in – reeksjes asana’s per kant . In Vinyasa worden de asana’s in een reeks aan elkaar verbonden, door vloeiend te bewegen tussen de asana’s.
Om steeds te eindigen in savasana om alles te laten inwerken in Mind & Body.

Yin Yoga

Een zachte vorm van Yoga,waarin de oefeningen wat langer aangehouden worden, speciaal op het bindweefsel gericht.
Yin Yoga is een zachte vorm van Yoga,gericht zich op het creëren van ruimte in bindweefsel en gewrichten. Door een houding lang aan te houden (en niet te bewegen zoals bij actievere vormen van Yoga) bereik je het stugge bindweefsel, tevens voor balans van loslaten en ontspannen. Je lichaam en geest kunnen hierdoor weer herstellen en opladen.
Bij Yin Yoga blijf je vaak lager bij de grond/de yoga mat, in de oefeningen hoef je niets extra`s te doen,hierdoor ontstaat er overgave in het lichaam en merk je dat je hoe langer je in de houding `bent`, je meer ruimte kunt ervaren. Die ruimte werkt door zowel van binnen, als buiten het lichaam.
Bij alle yin-houdingen worden bepaalde meridianen gestimuleerd door middel van stretch of druk, waardoor je de doorstroming van Chi stimuleert. Een goede doorstroming van Chi is volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde de basis van een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. (Zie ook Chi Kung in ons les aanbod)

Docent

Natalie
Natalie
Docent maandagavond
Petra Breure
Petra Breure
Docent vrijdagmorgen

Zwangerschapsyoga

Met zwangerschapsyoga ben je niet alleen goed voorbereid op de bevalling, maar kom je ook nog eens ontspannen je zwangerschap door. Bij yoga wordt bij elke lichaamshouding en beweging veel aandacht besteed aan ademhaling en ontspanning en dat komt mooi uit bij je bevalling.

Zwangerschapsyoga is een prima manier om te leren ontspannen tijdens de zwangerschap, maar tevens ook een prettige manier om je voor te bereiden op wat je tijdens de bevalling staat te wachten. Zo zullen we naast de yogahoudingen en de adem- en ontspanningsoefeningen, ook lessen besteden aan het bevallingsproces.

In overleg met de groep, wordt er 1 les ingepland voor een partner les.

Ademhaling:
Door de oefeningen raak je vertrouwd met je eigen ademhaling en leer je verschillende ademhalingstechnieken. Ook leer je hoe je je adem onder controle kunt houden tijdens het opvangen van de weeën.

Ontspanning:
De oefeningen leren je te voelen waar je spanning vast houdt en hoe je die kunt loslaten: handig tijdens het opvangen van weeën.
Hoe meer ontspanning, des te beter je tijdens de bevalling kunt omgaan met de pijn.
Houding

Door de oefeningen die voorbij komen in de lessen, zal je meer bewust zijn van je houding in de zwangerschap. Er komen verschillende houdingen aan bod voor je lichaam tijdens de zwangerschap en ook voor tijdens je bevalling en het opvangen van de weeën.

De lessen volgen kan vanaf circa 16 weken. Wil je eerder aansluiten, neem dan eerst even contact op.

De zwangerschapsyoga bestaat uit een reeks van 10 lessen voor €75 –
De lessen vinden plaats op woensdag avond van 19.15-20.10 uur.
Voor de exacte data van de reeksen, zie info.

Mocht je uitgerekende datum er net tussen vallen, neem gerust contact met ons op, dan kijken we wat nog mogelijk is.

Bij vragen, aanmelden of de wens voor meer informatie, mail naar:  buse@yogaridderkerk.nl

 

agenda

Docent

Meditatie en Mindfulness

Mindfulness is een manier om eerlijk te kijken naar je gevoelens, ook als deze niet prettig zijn.
Juist met liefdevolle aandacht, volledig in het moment en oké te zijn met wat er is of dat moment zich aandient, maakt het dat het er mag zijn en geeft ruimte van binnen.

De basis van mindfulness is aandacht geven aan het nu, niets mystieks, maar hoe het NU op dit moment met je is.
Meditatie is een manier om met je volledige aandacht aanwezig te zijn in het NU.

Op school leer van alles , maar helaas weinig om te leren ontspannen. In deze hectische tijd komt er veel informatie op ons af.
Onze hersenen krijgen dagelijks veel informatie te werken. Je aandacht erbij houden valt dan niet mee.
Je geest is continue verveeld en gaat op zoek naar afleiding.
Gelukkig is het leren focussen te trainen. De meeste mensen beginnen met mediteren om zich fit, gelukkiger en energieker te voelen.

Wetenschappelijke onderzoek heeft bewezen dat meditatie positieve effecten heeft op lichaam en geest. Wil je rust in je hoofd, je energieker, fitter en gelukkiger voelen en wil je op een praktische en leuke en fijne manier ervaren wat meditatie is, kom gerust een proeflles volgen, we geven mensen ,2 weken om alles uit te proberen binnen het lesaanbod van de Stichting.

De diepe ontspanning die ontstaat na geregeld te mediteren, heeft voordelen. Door je aandacht naar binnen te richten wordt het denken in je hoofd rustiger. Je maakt contact met innerlijke wereld en leert jezelf beter kennen. Tijdens het mediteren wordt je ademhaling rustiger en neemt de productie van de stresshormonen zoals adrenaline af.
Het immuunsysteem wordt hierdoor versterkt.

Docent

Ecstatic Dance

Ecstatic Dance

Ecstatic Dance is een vrije-dans -vorm. Iedereen kan deze dans dansen en iedereen is welkom. Dansen en bewegen in alle vrijheid zoals jij dat graag wil. Je danst op jouw eigen unieke manier.

Ecstatic Dance is iets wat je moet ervaren.

Je zal in een veilige omgeving dansen waarin je jezelf helemaal kan laten gaan of als je wilt het heel klein kan houden. Er is respect en geen oordeel.
Voor iedereen zal Ecstatic Dance anders zijn, een bepaalde ervaring opzoeken is niet het doel. Laat de ervaring tot je komen. Voel de muziek, de energie, de verbinding. Uit je hoofd en in je lichaam, om zo in verbinding met je hart te kunnen dansen. Dans met je ogen dicht of open, in verbinding met de ander of alleen.

 Om de Ecstatic Dance ervaring mogelijk te maken zijn er een aantal basisregels:

– Tijdens het dansen wordt er niet gepraat. Geluid maken mag wel.
– Respecteer jezelf, de ander en diens ruimte om te dansen.
– Dansen doen we op blote voeten.
– Geen alcohol, drugs en sterke geurtjes.

Je mag in je eentje dansen of met een ander.

Wil je samen met iemand dansen, benader die persoon dan met respect. Stel jezelf de vraag: ‘Staat hij (zij) er open voor?’ Spiegel de beweging van die danser, maak oogcontact. Zie en voel de reactie. Wanneer de ander dit niet wil brengt hij (zij) zijn handen samen voor zijn hart of wanneer je weer alleen verder wil dansen, breng dan jouw handen samen voor je hart en bedank de ander door te groeten met een knikkend gebaar.

Fotograferen en filmen zijn niet toegestaan. Telefoons niet toegestaan in de dans ruimte.

Kom het ervaren! Kom dansen met ons!

Je mag introducés meenemen (voor een kleine bijdrage van 5 euro).

De tijden voor deze avonden zijn;

19.00 uur inloop (thee staat klaar;
19.30 uur start openings- ceremonie (inleiding)
19.45 uur Ecstatic Dance
21.00 uur afsluitende ceremonie (cirkel)
21.15 uur einde

Docent

Natuurwandelingen met gids

Natuur maakt gezonder en gelukkiger.
Elke week minstens twee uur in de natuur; wandelen, fietsen of gewoon zitten.
Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet maar dat je in de natuur bent!
Mensen die dat doen, voelen zich gezonder en gelukkiger. Dat heeft recent onderzoek onder twintigduizend Britten heeft dit uitgewezen.
De onderzoeker Dr Mathew White denkt dat het de rust is die het hem doet: “Mensen staan tegenwoordig continue onder druk. De natuur is stil en rustgevend.
Je kan dingen beter verwerken.”

Leden van Mind & Body kunnen regelmatig met natuurgids Aart van Dragt op stap om de natuur te beleven.

Zijn ervaring en enthousiasme nemen je mee op plekken waar je nooit eerder geweest bent, of er zo nooit eerder naar gekeken hebt.

Speciaal voor alle In Mind & Body leden zijn deze wandelingen gratis. Via de mailing en website (nieuws) wordt u op de hoogte gehouden wanneer er weer een wandeling gepland staat.

voor info en data van de wandelingen, zie info
Meer info en aanmelden via adragt58@gmail.com