Het zal ongeveer vierentwintig jaar geleden zijn dat ik mijn eerste Tai Chi les kreeg van leraar Jack Jee in Zwijndrecht. Alhoewel ik de complexe bewegingen niet gelijk kon volgen, was ik direct geïnspireerd om deze kunst te leren. Al snel liet Jack mij vooraan staan zodat ik de vorm en het tempo beter leerde. Helaas overleed Jack in 2001 en ik werd gevraagd zijn rol over te nemen. Juist hierdoor moest ik me wel verder verdiepen en mijn uiterste best doen de Tai Chi-vormen zo goed mogelijk onder de knie te krijgen.

Ik besloot les te nemen bij mevrouw Zhang in Capelle aan de IJssel. Bij haar leerde ik niet alleen de gedetailleerde principes van tai chi maar ook verschillende vormen van Tai Chi en Qi Gong. Mevrouw Zhang heeft gestudeerd in Sjanghai en keert regelmatig terug naar die stad. Meestal heeft ze dan in het park Tai Chi beoefend en is ze weer enthousiast om ons andere vormen te leren.

In 2008 heb ik de opleiding Shiatsu voltooid. Bij deze Japanse massage leer je de werking van de meridianen (stelsel van kanalen) en de tsubo’s (=acupressuurpunten). Deze meridianen spelen ook een grote rol in het Chinese denken over gezondheid. De traditionele Oosterse geneeskunde gaat uit van het holistisch principe: alles is één geheel, alles is energie. Deze energie voert via de meridianen naar alle lichaamsdelen. De mens en diens reactie op zijn omgeving wordt verklaard door middel van het Yin/Yang-principe. De tegenovergestelde eigenschappen van Yin en Yang worden via de bewegingen van Tai Chi tot uiting gebracht. Bij de Qi Gong worden de meridianen gestrekt en geopend.

Het bestuderen van de traditionele Oosterse kennis geeft voor mij een extra verdieping bij het lesgeven van Qi Gong en Tai Chi. Bovendien wordt deze informatie tijdens de lessen met enthousiasme ontvangen.